• Rask levering
  • Sikkert grep
  • GRATIS FRAKT OVER 500,-
Guide til turskøyter
Nyheter

Guide til turskøyter

En populær vinteraktivitet

Turskøyting er en fantastisk og sosial aktivitet som lar deg utforske kilometer med nydelige omgivelser og gjerne fra et litt nytt perspektiv, spesielt når naturen er på sitt vakreste. Denne aktiviteten har fått økt popularitet de siste årene, selv om den har vært en kjær tradisjon i Sverige i lang tid allerede. Du kan gå på turskøyter på ulike steder, enten på preparerte skøytebaner, nylig islagte vann tidlig på vinteren, eller på isen senere på sesongen når regn har gjort den glatt og blank.



Hvordan starte med turskøyter?

Når vi snakker om turskøyter, refererer vi vanligvis til skøyter med løs hæl, som ofte selges med to forskjellige typer bindinger. Enten leveres skøytene med en skøytebinding for langrenn, eller så leveres de med en fjellskibinding. Sistnevnte har vanligvis en stivere flex (en gummikloss foran på bindingen) enn en tradisjonell fjellskibinding. Denne stive flexen, som er bedre egnet for skøyting, omtales som "hard flex" (for Rottefella sine bindinger, er denne vanligvis rød). Våre turskøyter selges uten bindinger, men med muligheten til å svært enkelt feste en skøytebinding for langrenn (vi tilbyr Rottefella Xcellerator Pro Skate), eller du kan montere en Rottefella BC (Backcountry) binding. For å montere BC binding må du kjøpe et separat monteringssett som tilbehør.



Velg riktig lengde på skøytene

Vi tilbyr skøyter i størrelsene 44 cm og 48 cm. En nyttig retningslinje er å velge skøyter som er noen centimeter lengre enn din EU-sko-størrelse. For nybegynnere er det enklere å manøvrere med kortere skøyter, mens lengre skøyter gir bedre glid. Hvis du velger for lange skøyter, kan det bli vanskeligere å unngå å krysse skøytene mellom beina.

https://www.nordicgrip.no/pub_docs/files/SCO_15.02.2330980.jpg
https://www.nordicgrip.no/pub_docs/files/SCO_15.02.2331291.jpg

Sikkerhet på turskøyter

Selv om turskøyting er en fantastisk fin aktivitet, så er det viktig å ta sikkerheten på alvor. Det viktigste du kan gjøre for sikkerheten på turskøyter er å bruke ispigger når du går på tur. Ispiggene bør alltid henge rundt halsen, selv om du anser isen som trygg. Vi anbefaler også å gå på tur flere sammen, det gjør det hyggeligere, men også sikrere å ferdes på isen. Ha alltid med tørt skift i sekken. Hvis du ikke har en vanntett sekk så må du huske å vantettpakke klærne slik at de er tørre når du har tatt et bad.

Det er avgjørende at isen er tilstrekkelig tykk og trygg før du går ut på den. Isen vokser vanligvis med omtrent én millimeter per time for hver minusgrad, men strøm og nedbør kan påvirke veksthastigheten. Det er derfor viktig at det har vært en stabil kuldeperiode før du tester isens bæreevne. Unngå å gå på skøyter i nærheten av brygger, broer, siv, åpne vannkanaler, eller andre steder hvor isen kan være svekket. Selv om isen virker trygg, er det ikke nødvendigvis tilfelle. Vær oppmerksom på mulige undervannsstrømmer eller varmt vann som kan sirkulere under isen, både i saltvann og ferskvann. Dette kan gjøre isen trygg et sted, men farlig et annet. For eksempel kan isen være svekket over områder med økt sirkulasjon, som grunne topper under sjøisen, noe som kan være vanskelig å oppdage fra overflaten. Derfor er det alltid viktig å være forsiktig når man ferdes på isen.



Hva gjør man om man går igjennom isen?

Dersom du skulle være så uheldig å falle igjennom isen så er det viktig å få kontroll på pusten. Pust med dype drag og prøv å ikke hyperventilere. Deretter snur du deg 180 grader og prøver å komme deg opp på isen igjen der hvor du kom fra. Du vet ikke hvordan isen er fremfor deg, men du har større kontroll på isen som du akkurat har gått over. Deretter løsner du is-piggene som sitter rundt halsen din og bruker dem for å komme deg opp på isen igjen. Dersom du har redningsline tilgjengelig så kan du holde i den ene delen og kaste resten av tauet mot trygg is og de du går sammen med. Når du har kommet deg trygt opp på isen igjen er det viktig å ta på seg tørre klær raskt. Hvis det er mulig er det smart å tenne et bål eller komme seg raskt til bilen for at du ikke skal bli kald. En vanntett sekk er praktisk til å ha tørre klær i samtidig som du kan fylle den med litt luft som gir oppdrift dersom du faller igjennom isen.



Hvilket utstyr anbefales?
• Turskøyter
• Skisko for skøyting eller fjellskistøvler med god stabilitet
• Ispigger
• Isstaver
• Kasteline
• Vanntett sekk
• Hjelm


Nyttige linker for en turskøyter:
Hvordan is i vassdrag dannes
Turskoyting.no
Skridskonet

https://www.nordicgrip.no/pub_docs/files/SCO_15.02.2332103.jpg
https://www.nordicgrip.no/pub_docs/files/SCO_15.02.2332246.jpg
https://www.nordicgrip.no/pub_docs/files/SCO_15.02.2331802-(2).jpg